Agriturismo in SiciliëItaliaanse ReceptenItaliaanse Recepten| Restaurants | Webshops | Gastronomie
Zelf Arancini Maken: Siciliaanse Risottoballetjes Bereiden
Arancini, de knapperige en smaakvolle risottoballetjes uit Sicilië, zijn een ware traktatie voor de smaakpapillen. Deze gefrituurde lekkernijen, gevuld met smeuïge risotto en vaak een hartige vulling, zijn perfect als voorgerecht of borrelhapje. In dit artikel ontdek je stap voor stap hoe je zelf authentieke arancini kunt maken.
Ingrediënten voor 12 arancini:
- 300 g risottorijst (bijvoorbeeld arborio)
- 1 liter groentebouillon
- 1 ui, fijngehakt
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 100 ml droge witte wijn
- 50 g geraspte Parmezaanse kaas
- 2 eieren
- 150 g mozzarella, in blokjes
- 100 g bloem
- 150 g paneermeel of panko
- Zout en peper naar smaak
- Olijfolie voor het bakken
- Plantaardige olie voor het frituren
Recept voor de beste arancini
Start : Bereid de risotto
- Verhit een scheutje olijfolie in een pan en fruit de ui en knoflook tot ze glazig zijn.
- Voeg de risottorijst toe en bak deze kort mee tot de korrels glazig worden.
- Blus af met de witte wijn en laat deze verdampen.
- Voeg vervolgens een soeplepel warme bouillon toe en roer tot deze is opgenomen. Herhaal dit proces tot de rijst gaar is; dit duurt ongeveer 20 minuten.
- Roer de geraspte Parmezaanse kaas door de risotto en breng op smaak met zout en peper.
- Laat de risotto volledig afkoelen; dit is essentieel voor het vormen van de arancini.
We vormen de arancini
- Neem een eetlepel afgekoelde risotto en vorm er een balletje van.
- Maak een kuiltje in het midden en plaats hier een blokje mozzarella in.
- Sluit het balletje door de risotto rondom de mozzarella te vouwen.
- Herhaal dit tot alle risotto is gebruikt.
Paneer de arancini
- Zet drie kommen klaar: één met bloem, één met losgeklopte eieren en één met paneermeel of panko.
- Haal elk risottoballetje eerst door de bloem, vervolgens door het ei en tot slot door het paneermeel. Zorg dat ze volledig bedekt zijn.
Frituur de arancini
- Verhit de plantaardige olie in een frituurpan of diepe pan tot 180°C.
- Frituur de arancini in kleine porties goudbruin; dit duurt ongeveer 4-5 minuten per portie.
- Laat ze uitlekken op keukenpapier en serveer direct.
Tips voor variaties
- Vulling: Naast mozzarella kun je de arancini vullen met ragù (een rijke vleessaus), ham en erwten, of zelfs met champignons voor een vegetarische variant.
- Kruiden: Voeg verse kruiden zoals basilicum of peterselie toe aan de risotto voor extra smaak.
- Saus: Serveer de arancini met een eenvoudige tomatensaus of aioli als dip.
Met dit recept breng je een stukje Sicilië naar je eigen keuken. Geniet van deze heerlijke arancini als aperitief of snack. Buon appetito!
Méér Italiaanse recepten kan je in onze rubriek vinden of even piepen op Giallo Zafferano is ook altijd een goed idee !