Logeren bij BelgenMijn ItaliëUitgelichtUmbrie

Vlaamse uitbater van Agriturismo La Vallata in Umbrië getuigt : “Geen annulaties tot op heden en absoluut geen reden tot paniek”

Tim Huwé ontvangt sinds 2003  toeristen in Agriturismo La Vallata in Umbrië. Samen met zijn echtgenote knapten ze een traditionele Umbrische woning met eigen handen op. La Vallata situeert zich midden in de driehoek Assisi – Perugia – Gubbio, vlakbij het historische dorp Fratticola Selvatica.

Wij waren benieuwd of hij al gevolgen ondervindt van de Covid 19 Coronavirus uitbraak en horen graag zijn visie op de uitbraak in Italië en de gevolgen voor het toerisme.

Agriturismo La Vallata

Tim, hoe verlopen de boekingen voor de zomervakantie?

Wij hebben tot op heden geen enkele annulatie ten gevolge van de Covid 19 – Coronavirus uitbraak in Italië.
Wij kunnen rekenen op een groot percentage trouwe klanten die jaarlijks of tweejaarlijks terugkomen, meestal in dezelfde periode. Dit maakt dat we lang op voorhand een heel goede bezetting hebben van juni tot en met september, dit betekent 60 à 70 % afhankelijk van jaar tot jaar naturlijk. Uiteraard is er ook altijd een groot aandeel nieuwe klanten die vaak door mondreclame bij ons terechtkomen maar ook via onze eigen stevige promotie jaar in jaar uit.

We kunnen dus absoluut niet klagen, en tot nu toe heeft niemand heeft zijn vakantie geannuleerd ivm. de huidige pandemie.

Voel je wel een impact  op boekingen voor het “lenteseizoen”?

Wat het lenteseizoen betreft voelen we spijtig genoeg wel wat terughoudendheid vanwege potentiële gasten. Pasen staat voor de deur en die periode wordt meestal relatief laat geboekt wat nu tot gevolg heeft dat er weinig of geen aanvragen zijn.  Vorige jaren was dat nochtans een heel populaire periode, het weer is dan ook meestal heel aangenaam, niet te warm maar wel bijna altijd zonnig.  Sommige van onze vaste Italiaanse gasten aarzelen voorlopig nog wat, ook al is de situatie in Umbrië eigenlijk heel normaal.

Gelukkig zijn mei en juni al heel aardig bezet en ook voor deze periodes heeft niemand zijn reservering geannuleerd.

Krijgen jullie telefoontjes van ongeruste vakantiegangers?

We hebben geen mails noch berichten of telefoontjes gekregen van ongeruste vakantiegangers, integendeel, velen schreven me dat ze de situatie sterk overdreven vinden en dat ze heel bewust zijn van het feit dat er veel gevaarlijkere dingen zijn dan het fameuse virus: gewone griep, verkeer, en politici (lacht)

Jullie regio is samen met de andere belangrijkste toeristische streken nog niet echt getroffen door een echte uitbraak? 

Umbrië is inderdaad niet echt getroffen door het virus. Op dit moment zijn het er maar 2 die het virus meebrachten uit het buitenland. Ze werden ook meteen in quarantaine gezet. Ze zijn trouwens al aan de betere hand.De meeste streken rondom ons zoals Toscane en de Marken zijn ook amper getroffen en perfect veilig om op reis te gaan.

Eigenlijk valt het in heel Italië al bij al heel erg mee.  De concentratie van gevallen vind je vooral in grote steden zoals Milaan (Lombardije), Rome (Lazio) en Napels (Campagna), maar dat zijn dan ook miljoenensteden, dus het percentage is eigenlijk heel laag, veel lager dan het aantal gavallen van normale griep.

Is er volgens jullie sprake van onnodige paniek?

Ik denk dat paniek nooit de juiste reactie is op welke situatie dan ook.  Het is belangrijk dat mensen goed geinformeerd worden maar ik zie dat er vooral paniek gezaaid wordt, ook door de mainstream media.  Dit komt mede door de enorm hoge frequentie van de berichtgeving en de nalaten van vergelijkingen te maken met vorige pandemieen en “normale ziektes. Social media doet daar ook absoluut geen goed aan. Er circuleert veel verkeerde informatie en sommige berichten gaan al snel een eigen leven lijden.

Ik heb de Belgische media niet echt gevolgd ivm. het Covis-19 virus maar ik denk dat een relativerende reportage geen kwaad kan doen, integendeel, het zou kunnen duidelijk maken dat je inderdaad wel voorzichtig moet zijn en bepaalde regels zou moeten naleven, regels die je eigenlijk altijd zou moeten in acht nemen, maar die tijdens een pandemie misschien nog belangrijker zijn.
Het zou volstaan om vergelijkingen de maken met de cijfers van verkeersdoden, terminale kankerpatienten en normale griep patiënten om te begrijpen dat het lang niet zo’n dodelijk virus is. Maar ik herhaal, ik wil zeker niet afdoen aan de risico’s, maar panikeren is zeker niet nodig.

Gaat de Italiaanse overheid er volgens jou goed mee om ? 

Ja, en dat is nu net ook de reden waarom Italië zo erg geviseerd wordt door de buitenlandse pers.

Een woordje uitleg over de Italiaanse volksgezondheid kan misschien wat duidelijkheid scheppen: Om te beginnen wordt de Italiaanse volksgezondheid, en dat zijn niet mijn woorden noch mijn persoonlijke mening, bij de beste ter wereld gerekend. Dit heeft deels te maken met het feit dat gelijk wie, arm en rijk, jong of oud, praktisch gratis recht heeft op gelijk welke (noodzakelijke) behandeling (huisarts is altijd gratis, voor bepaalde onderzoeken of behandelingen betaal je een “ticket” waarvan de kost afhankelijk is van je inkomen), deels met het feit dat de ziekenhuizen over het algemeen ook van topkwaliteit zijn en ze niet moeten onderdoen voor andere landen.

Het feit dat alle Italianen, ook buitenlanders, daardoor dus ook automatisch en gratis gecontroleerd wordt bij de minste symptomen van het virus, maakt dat er een heel groot aantal controles werd uitgevoerd en het is dan ook logisch dat het percentage besmette mensen hoog ligt. Het percentage overlijdens is in vergelijking heel laag.

Ik heb de cijfers nu niet meteen voor handen maar ik las een paar dagen geleden in de Amerikaanse pers dat er in vergelijking met Italië en Europa in het algemeen, in de VS weinig mensen werden getest op besmetting met het virus en dat dit veel te maken heeft met het systeem: zelfs de controles op het virus worden in veel gevallen enkel tegen betaling gedaan of bij mensen die verzekerd zijn, die kosten kunnen oplopen to $3000…

Het is dan ook geen wonder dat het percentage sterftegevallen daar veel hoger ligt in vergelijking met het aantal uitgevoerde controles…

Wie er alweer niet goed mee omgaat is de Italiaanse pers die het 24/24 opblaast en dat voelt de toeristische sector heel sterk, slechts een heel kleine percentage durft nog naar een andere regio te reizen, ook al gaat het vaak slechts over een paar honderd kilometer.

Hoe gaat de “Italiaan in de straat” er bij jullie mee om ?

Ik heb nog niemand gezien met een masker aan…  Er wordt eigenlijk meer over gegrapt dan dat er paniekerig wordt over gedaan. Ik denk dat de mensen wel ongerust zijn maar tegelijkertijd ook wel beseffen dat het sterk overdreven wordt.

Het is vaak fijn om met de oudere generatie te praten, die vragen zich vaak af of media en politiek op hun hoofd gevallen zijn.  Volgens hen wordt het bijna voorgesteld als een pest terwijl het eigenlijk een bijna onschuldige griep is. En ze hebben gelijk als ze zeggen dat de dodelijke slachtoffer van het virus in bijna alle gevallen al andere medische problemen hadden die voor complicaties zorgden, net zoals dat gebeurd met griep of andere, in principe ongevaarlijke, virussen.

Heb je weet van annulaties bij andere accommodaties in je regio?

Van mijn collega’s in de streek heb ik nog niet veel horen zeggen dat ze annuleringen hebben gehad.
Misschien heeft dat te maken met het laag seizoen periode waarin de meesten nog niet veel reserveringen krijgen.

Het seizoen gaat hier meestal goed van start vanaf Pasen, dus we hebben nog tijd om te hopen dat de situatie verbeterd tegen dan. Van collega’s in de zuidelijke regio’s hoor ik echter wel dat er weinig beweging is.  Zij beginnen een stuk vroeger dan de centrale en noordelijke regio’s, het is daar dan ook nu al vaak een stuk warmer.  Veel toeristen uit het noorden mogen of willen voorlopig niet weg.

Interesse om uw vakantie in deze agriturismo door te brengen ?
Agriturismo/B&B La Vallata Umbria
Vocabolo Vallata 27
06134 Fratticiola Selvatica
UMBRIA – ITALIA
www.lavallata-umbria.it
info@lavallata-umbria.it
Tel : +393200340805 – +393807222634

 

Back to top button