Cultuur en NatuurUitgelicht

Typisch Italiaans : De traditie van La Befana

 

Iedereen die Italië bezoekt rond de jaarwiseling ziet op kerstmarkten en ook aan vele voordeuren een oud vrouwtje met bezem hangen. Dit is de figuur van “La Befana”, een Italiaanse traditie die al lang voor de Kerstman zijn intrede deed tijdens de Kerstperiode. Volgens sommige bronnen zou de mythe rond La Befana ontstaan zijn in de 13de eeuw.

De benaming “La Befana” is afkomstig van het woord “epifania” of Driekoningen. Volgens de legende stopten de drie koningen tijdens hun lange tocht aan bij een oud vrouwtje om de weg naar Betlehem te vragen en even te rusten. Het oud vrouwtje ontving hen en gaf hen eten en drinken  volgens de Italiaanse gastvrijheid.

De drie koningen vertelden haar dat ze een ster volgden en dat er een Koning geboren was, de Verlosser, en dat ze dus die lange moeilijke tocht maakten om de Verlosser te eren en geschenken te geven. Ze vroegen haar om hen te vergezellen maar het dametje weigerde, ze zei dat ze teveel werk had in het huishouden.

De 3 koningen vertrokken zonder haar, maar terwijl ze ’s anderendaags het huis poetste besliste ze om toch de 3 koningen achterna te gaan. Ze nam snoep en geschenken mee maar kon de 3 koningen niet meer vinden.  Ze volgde ook de ster die waar de 3 koningen over vertelden en liet snoep achter aan ieder huis waar een kind was. Haar zoektocht deed ze met een bezem in de hand, zakdoek op het hoofd en kousen gevuld met snoep en cadeautjes.

La Befana komt dus ieder jaar de nacht van 5 op 6 januari langs bij de kinderen zoals wij de traditie van Sinterklaas kennen.. Wie stout is krijgt van haar geen roe maar as en kolen! Kinderen hangen hun sokken aan de schoorsteenmantel, bij de open haard en zetten voor deze lieve oude vrouw een bord met een mandarijntje, een sinaasappel en een glas wijn klaar.

De volgende ochtend is het maal door haar verorberd en staat haar handafdruk in as op het bord. De cadeautjes wachten in de sok, en altijd ligt er ook een beetje kolen of as onder in de sok, want geen enkel kind is het hele jaar door braaf geweest.

Back to top button