Cultuur & NatuurGastronomieRegio'sUitgelichtVeneto

Soave krijgt speciale erkenning van Verenigde Naties

Ooit al gehoord van de wijngaarden in de Soave streek ?  Deze wijngaarden gelegen in Veneto kregen onlangs een speciale erkenning van het “Food & Agriculture Organization” van de Verenigde Naties.
Het wetenschappelijk comité van de FAO erkenden de wijnstreek van Soave, die bekend staat om de productie van zijn droge witte wijnen, als landbouwkundig erfgoed.

De wijngaarden in de Soave bezorgen sinds meer dan 200 jaar een inkomen aan meer dan 3.000 families. De meeste wijnbouwers zijn kleine tot zeer kleine spelers in de Italiaanse wijnbouw maar slaagden er al die tijd in om toch concurrentieel te blijven.

Deze erkenning door de FAO is de eerste voor een wijnbouwgebied in Italië. Dit omdat de Verenigde Naties dit niet enkel toetsen als een erfgoedkundig gebied maar ook als een systeem van wijnbouw die een ketting vormt met vele schakels : gebied, cultuur, sociaal engagement…

Het duurde ongeveer 10 jaar voor het Soave gebied om deze erkenning te krijgen en zo zijn er maar 53 wereldwijd..

Soave wijnen worden gemaakt met de Garganega druif die vooral te vinden is op de heuvels ten oosten van Verona. Soave wijn is een droge fruitige en verfrissende witte wijn.
Het klimaat van de Soave streek wordt beinvloed door de mist in de Po vallei tijdens de herfst, de Garganega druif is een variëteit met late rijping, een dikke schil die beter tegen de mist kan dan andere druiven met een dunnere schil.

In de Soave streek zijn er DOC’s (Denominazione di Origine Controllata) en DOCG’s (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) die ook gekend staat als de “Soave Superiore”

Soave werd zeer populair in de Verenigde Staten tijdens de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw. Het werd zelfs populairder dan de Chianti region in de jaren ’70 en werd zo de meeste verkochte wijn in de VS.

Back to top button