Betoverend Palermo: 3 dagen lang verdwalen in Sicilië
We hadden Stefaan bijna niet kunnen afremmen toen hij over Palermo begon. Drie dagen lang dwaalde hij door de straten van de Siciliaanse hoofdstad, waar geschiedenis, chaos en schoonheid hand in hand gaan. Palermo bezoeken betekent je ogen en zintuigen de kost geven: straatmarkten vol kleur, kerken die schitteren in goud en steegjes waar de tijd lijkt stil te staan. Het werd een ontdekkingstocht vol verrassingen, ontmoetingen en momenten waarop Stefaan bijna vergat dat hij er voor het werk was.
Dag 1: Goud, grandeur en geroezemoes
Palermo begroette Stefaan met warme zonnestralen en het geluid van scooters die rakelings langs hem zoefden. Hij zette koers naar de Kathedraal van Palermo, waar hij even stilviel. Hier zie je meteen wat Palermo uniek maakt: Arabische bogen, Normandische torens en een barokke gevel. Alsof verschillende tijdperken met elkaar overleggen.
“Het uitzicht vanaf het dak is de klim zeker waard,” vertelde Stefaan later enthousiast. “De stad ligt letterlijk aan je voeten, omgeven door heuvels en de zee.”
Daarna liep hij naar het Palazzo dei Normanni, waar de Capella Palatina hem volledig betoverde. Stefaan verloor zichzelf minutenlang in de schitterende gouden mozaïeken die verhalen vertelden van eeuwen geleden. “Het licht speelt er een spel van schaduwen en glinsteringen,” schreef hij, “alsof je in een magische grot bent.”
Ballarò: de ziel van de stad
Van goud naar geroezemoes: Stefaan liet de pracht en praal achter zich en dook de chaos van Mercato Ballarò in. “Hier zie je Palermo op z’n rauwst,” lachte hij. Tussen de kraampjes met groeten, fruit, verse vis, bergen kruiden en luid roepende verkopers vond Stefaan een stukje paradijs: een arancino gevuld met smeuïge mozzarella.
Hij nam plaats op een krukje bij een kleine eetstand en raakte aan de praat met Giuseppe, de eigenaar. “Siciliaans eten moet je niet proeven, je moet het beleven,” zei Giuseppe, terwijl hij een glas lokale wijn inschonk.
Dag 2: Het verborgen Palermo bezoeken
Op dag twee besloot Stefaan de wijken buiten de gebaande paden te verkennen. Hij begon in La Kalsa, waar hij door straatjes slenterde vol pastelkleurige gevels opgefleurd met een muurschildering en verstopte binnenplaatsen.
Bij de ruïnes van de Chiesa di Santa Maria dello Spasimo werd hij opnieuw stil. “Het is alsof de kerk nog ademt,” schreef Stefaan. “De open lucht en de verweerde muren geven het een mystieke sfeer.”
In een klein café aan het plein raakte hij aan de praat met een lokale kunstenares die haar schilderijen verkocht. “Palermo is chaos en rust tegelijk,” vertelde ze, terwijl ze een espresso voor hem neerzette.
Monreale: een omweg waard
’s Middags stapte Stefaan op de bus naar Monreale, een stadje op een heuvel net buiten Palermo. De klim naar de beroemde kathedraal kostte wat moeite, maar het uitzicht en de pracht van de mozaïeken maakten alles goed. “De mozaïeken hier zijn misschien wel de mooiste ter wereld,” zei Stefaan. “Elke centimeter vertelt een verhaal.”
Terug in Palermo besloot hij de dag af te sluiten met een aperitivo op Piazza Olivella. Terwijl de zon langzaam achter de gebouwen zakte, genoot hij van een glas sprankelende witte wijn en een bord vol lokale hapjes.
Dag 3: Van zee tot avondzon
Op zijn laatste dag liet Stefaan de stad even achter zich en reisde hij naar Mondello, een badplaats op een steenworp afstand. Ontdek hier alles over Mondello Beach
Hij leunde achterover op een strandstoel en keek naar de azuurblauwe zee. “Het voelt alsof je even op vakantie bent van Palermo zelf,” schreef hij.
Terug in de stad liet Stefaan zich nog één keer onderdompelen in het Palermo-gevoel. Hij slenterde door de smalle straatjes van Vucciria en hoorde muziek vanuit een klein barretje. De geur van geroosterde kastanjes en gegrilde vis dreef hem naar een tafeltje buiten.
“Palermo laat je niet los,” schreef Stefaan aan het einde van zijn reis. “Je raakt er misschien verdwaald, maar je vindt er altijd iets onverwachts.”
Praktische tips van Stefaan om Palermo te bezoeken
- Reisperiode: Palermo is het mooist in het voor- of najaar.
- Overnachten: Kies voor een charmante B&B in het centrum.
- Vervoer: Te voet zie je het meeste, maar voor verder gelegen plekken is de bus handig.
- Streetfood: Proef zeker arancini, sfincione en cannoli.