De catacomben van Napels
Dat Napels bovengronds veel te bieden heeft is geen geheim, maar de stad heeft ook ondergronds zijn troeven voor wie de geschiedenis van de stad op een andere manier wil bekijken. De catacomben zijn een onderdeel van het ondergrondse Napels en nemen je mee naar de strijd die Napels honderden jaren vocht tegen indringers en overheersers die het christendom uit de stad en regio wilden verdrijven. We nemen je mee naar de catacomben van Napels
De catacomben van San Gennaro zijn de bekendste van een reeks catacomben in de stad. Napels is uiteraard niet de eerste en enige stad waar catacomben te vinden zijn maar de grootte er van valt meteen op. Dit heeft voor een groot stuk te maken met de tufsteen waarin ze uitgegraven zijn.
Deze catacombe was oorspronkelijk in de tweede eeuw uitgegraven en later vernoemd naar de patroonheilige San Gennaro. De man was toendertijd bisschop van Benevento geweest en onthoofd wegens zijn geloof. In 472 werd hij patroonheilige en moest hij Napels beschermen tegen vulkaanuitbarstingen en ziektes. Hij zou in 1527 de pest tegengehouden hebben en in 1631 de uitbarsting van de Vesuvius
Een ondergrondse basiliek met een plafond van zes meter kan je hier ook terugvinden. Dit bouwwerk ontstond toen Sint Agrippinus hier begraven werd. In dezelfde catacomben werden ook vele bisschoppen en andere hogere clerus begraven.
Een andere catacombe die het bezoeken waard is, is deze van San Severo, de Vader van de Napolitaanse Christenen. Hij was een Napolitaanse bisschop in de 4de eeuw en werd gezien als de man die het christendom beschermde tegen de heidenen.
De basiliek van San Severo en San Giorgio Maggiore werden door hem opgericht. Zijn laatste rustplaats bevinden zich trouwens niet meer in de catacomben maar wel in de San Giorgio Maggiore om zijn overblijfselen te beschermen tegen diefstal.
Belangrijk om te weten is dat deze catacombe momenteel niet meer toegankelijk is voor het publiek. Van de pas in 1867 ontdekte catacombe blijft enkel een kleine kamer over met enkele prachtige fresco’s.
De catacomben van San Gaudioso zijn de tweede grootste in de stad. De “Afrikaan” zoals hij ook werd genoemd was een bisschop uit het huidige Tunesië die in Napels terecht kwam en weerstand bood tegen de Vandalen die hen niet konden dwingen om het Christendom te verlaten. Hij werd begraven in een kerkhof net buiten de stad die al snel uitgroeide tot een grote ondergrondse begraafplaats voor de christenen.