Cultuur & NatuurCultuur & NatuurRegio'sStedenToscaneUitgelicht

De scheve toren van Pisa..iets minder scheef !

De wereldberoemde scheve toren van Pisa is stabiel en beetje per beetje minder scheef…Sinds 2001 is de beroemde klokkentoren 4cm  (of 0.5 graden) minder scheef dankzij stabilisatiewerken uitgevoerd door een internationale groep van bedrijven onder de leiding van Michele Jamiolkowski tijdens de jaren 90.

De toren doet het zelfs beter dan voorzien volgens een groep van specialisten die de toren sinds 17 jaar monitoren.

De stabilisatiewerken bestonden uit een ingenieus systeem van buizen dat toeliet om de toren een beetje rechter te krijgen. Toendertijd in 1990 werden de werken opgestart omdat men zich zorgen maakte over een nakende instorting van het icoon. Sindsdien werd het gebouw gedurende 12 lange jaren gesloten voor het publiek en nog steeds was er 1.5 millimiter elk jaar bij gekomen.

 

De toren van Pisa, de klokkentoren van Pisa’s kathedraal begon scheef te staan tijdens de bouw in de 12de eeuw. Dit was het gevolg van een onaangepaste fundering op een grondlaag die te zacht was om de hele structuur te dragen (er was een rivier in het gebied : Pisa genaamd , Grieks voor ‘moerasland’). De toren werd almaar schuiner naarmate het bouwwerk volledig af was in de 14de eeuw. Pogingen om de verdere “scheefzetting” van het gebouw tegen te gaan werden pas in de jaren ’90 gestart.

Maar voor de liefhebbers : geen paniek, de 58 meter hoge toren zal niet recht komen te staan. De efecten van het stabilisatiewerk zijn zodanig dat de toren zijn huidige “scheefheid” zal behouden.

 

 

 

Back to top button